Optimizare SEO
Optimizarea SEO este o sintagmă aflată din ce în ce mai des pe buzele oricărei persoane care lucrează în marketing, iar asta pentru că lumea digitală a invadat aproape toate mediile de lucru, transformându-ne inevitabil pe toți în cetățeni ai unei realități virtuale. Deși, raportat la piața mondială, optimizarea de tip SEO se află încă la începuturi în România, din ce în ce mai multe persoane doresc să își promoveze afacerea online pregătindu-și site-ul pentru a răspunde cât mai fidel căutărilor din motoarele de căutare Google. Ce înseamnă exact SEO, care sunt componentele principale ale unui proces de optimizare SEO și de ce să faci SEO, acestea sunt câteva din întrebările la care vei găsi răspunsul aici.
Dacă nu mai ai răbdare și vrei să afli punctual despre fiecare dintre elementele de optimizare SEO, găsești mai jos un scurt cuprins pentru a sări direct la ce te interesează. Dacă, însă, vrei să înțelegi cât mai bine ce este un motor de căutare și să dobândești câteva insider tips and tricks de la Admarks, te sfătuim să citești această pagină cap-coadă.
- O poveste relativ scurtă despre un turc care deține secretele optimizării SEO
- De la Turcul Mecanic la Google
- Ce este optimizarea SEO exact?
- Cunoaște-ți publicul țintă pentru a optimiza SEO
- Cunoaște-ți competitorii
- SEO off-page sau campania de link building
- SEO on-page
- Elemente tehnice și de structură
- De ce optimizare SEO?
1. O poveste relativ scurtă despre un turc care deține secretele optimizării SEO
De mai bine de 20 de ani de când există Google, principalul motor de căutare online, lumea virtuală s-a schimbat considerabil, ajungând acum la algoritmi complecși care indexează tot conținutul existent online. Cum ne vom tot confrunta cu o mulțime de termeni tehnici, îți propunem să începem lejer cu o poveste din secolul al XVIII-lea, dintr-o vreme în care nu existau nici calculatoarele de acum, nici internetul și nici motoarele de căutare. Ceea ce exista însă, era automatizarea, un alt cuvânt hot la momentul de față.
Povestea începe cu o obsesie a vremii, crearea de aparate automate sau de ceea ce noi am numi astăzi roboți (cuvântul robot însă, va intra mai târziu în vocabularul mondial, așa că, pentru moment le vom numi automate). Aceste automate erau de obicei create pentru a arăta ca o ființă umană și pentru a realiza diverse acțiuni mecanice, având, de cele mai multe ori, ca singur scop crearea de amuzament. Una dintre aceste mașinării create în secolul al XVIII-lea este cunoscută sub numele de Turcul Mecanic. Până la distrugerea ei într-un incendiu, această mașinărie a fost cunoscută ca un automat, însă vom afla imediat de ce acest termen nu este potrivit pentru a descrie Turcul Mecanic.
Un alt nume sub care a fost cunoscută mașinăria despre care vorbim era acela de Jucătorul Automat de Șah, iar denumirea ar trebui să vă indice funcția ei principală. Numele așa-zisului automat i se trage de la felul în care arăta acest aparat – un omuleț îmbrăcat în haine de turc, care stă în fața unei mese pe care se află tabla de șah. Construit de un ungur pentru a-i face pe plac împărătesei Maria Tereza a Austriei, Turcul Mecanic a făcut senzație la acea vreme întrucât putea să joace și să câștige partide de șah purtate nu doar cu persoane obișnuite, ci și cu demnitari de stat precum Napoleon Bonaparte sau Benjamin Franklin. Desigur că acum vă puteți gândi la celebra partidă de șah dintre Garry Kasparov și Deep Blue, câștigată de computerul IBM, întrebându-va de ce ne-am extaziat cu toții când s-a întâmplat acest lucru, dacă aveam partide de șah câștigate de roboți încă din secolul al XVIII-lea. Însă, nu tot ce zboară se mănâncă, sau, mai bine zis, nu tot ce arată ca un robot și pare să se comporte ca un robot, e un robot. După o carieră fulminantă și numeroase turnee în Europa și America, s-a descoperit că Turcul Mecanic nu era deloc un automat, fiind de fapt operat de o persoană ascunsă în interiorul mașinii.
2. De la Turcul Mecanic la Google
Probabil că ajunși până aici, vă întrebați ce legătură are un turc mecanic cu Google sau cu optimizarea de tip SEO. Sigur, Google este un motor de căutare care rulează într-un browser, pe un calculator, laptop sau telefon mobil inteligent, care are la bază automatizarea unor procese, însă nu există niciun omuleț în aparatura noastră și putem fi siguri de asta întrucât, spre deosebire de mașinăria prezentată mai sus, un om nu ar avea pur și simplu loc în aparatele de azi. Sau poate că nu e vorba de un omuleț, ci de o iluzie foarte bine pusă la punct de cei de la Google, iluzie care odată spulberată ne va dezvălui secretele motoarelor de căutare? Nici vorbă. Lucrurile sunt mult mai simple de atât.
Turcul Mecanic era un aparat destul de complex pentru acea vreme care a creat pentru o foarte lungă perioadă de timp impresia că avem de-a face cu un aparat impersonal, bazat pe niște procese strict mecanice, dar care poate realiza pornind de la niște setări simple, operațiuni extrem de complexe din punct de vedere cognitiv. Până acum câțiva ani Google era similar cu acest Turc Mecanic – un motor de căutare care se baza pe un algoritm, desigur secret, dar destul de simplu dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă inteligența umană și care putea fi destul de rapid înșelat sau mai bine spus păcălit, prin optimizarea unor elemente specifice unui site, pentru a duce o pagină web pe prima poziție în rezultatele servite de Google utilizatorilor.
Însă, în urmă cu câțiva ani, Google a anunțat că unul dintre algoritmii utilizați pentru a poziționa site-urile în paginile de rezultate este bazat pe machine learning. Aceasta din urmă este un domeniu din știința computațională care folosește date statistice pentru a crea algoritmi care nu au nevoie de instrucțiuni presetate și care, după cum sugerează și numele, învață singuri, returnând rezultate pe baza unor inferențe. Pe scurt, s-a trecut de la algoritmi simpli care primesc instrucțiuni simple pe care le execută exact, la algoritmi complecși care își creează propriile reguli.
Dar de ce a fost nevoie de o astfel de schimbare? Răspunsul simplu este: TU! Tu, cel care citești acest text, ești motivul pentru care Google a decis să utilizeze machine learning, iar mai recent, inteligență artificială pentru a returna rezultate utilizatorilor săi. În secolul al XVIII-lea, pentru ca Turcul Mecanic să răspundă cererilor unor ființe inteligente era nevoie să ascunzi un om într-o mașinărie. În secolul al XXI-lea, în loc să ne ascundă un omuleț în dispozitive, Google a ales să folosească cea mai de succes tehnologie a vremurilor noastre.
Schimbarea aceasta a adus însă noi provocări domeniului de optimizare tip SEO, întrucât, deși putem vorbim în continuare despre anumite reguli de bază, precum regulile unui joc de șah, există și acea componentă umană care a devenit acum din ce în ce mai pregnantă. Prin urmare, chiar dacă nu vorbim de un omuleț ascuns într-un laptop, vorbim de un om care trebuie să înțeleagă, în absența unor informații 100% complete și sigure de la Google, ce ar trebui să optimizeze și cum, în condițiile în care are de-a face cu un algoritm complex și puțin predictibil ca atare.
Așa că, amestecând puțin lucrurile, în zilele noastre Turcul Mecanic nu mai este mașinăria Google, ci omul de la SEO, care trebuie să se comporte ca o mașinărie, punându-se în locul motorului de căutare, dar și încercând să înțeleagă ce dorește utilizatorul, pentru a crea un site perfect optimizat. Iar acest lucru trebuie făcut acum pentru fiecare site în parte, în funcție de nișa de activitate și de fiecare căutare realizată de un utilizator pentru acel domeniu. Duse sunt zilele în care câțiva parametri optimizați pentru orice tip de site, reprezentau soluția pentru a obține cea mai bună poziție în Google.
3. Ce este optimizarea SEO exact?
Totuși, lucrurile nu sunt deloc de lipsite de speranță pentru cei care doresc să își optimizeze site-urile pentru motoarele de căutare și, deși este nevoie de cineva care cunoaște foarte bine domeniul acesta, nu este nevoie de cercetare demnă de premiul Nobel. Pentru a înțelege, foarte pe scurt, despre ce este vorba atunci când vorbim de optimizare de tip SEO, trebuie să clarificăm care sunt cei 3 actori importanți în acest proces:
- Motorul de căutare – Google, în cele mai multe cazuri
- Site-ul
- Utilizatorul
Un motor de căutare este, în aparență, un site ca oricare altul, însă, în fapt, vorbim de un sistem de tip software, extrem de performant, care returnează o listă de site-uri, ordonate în funcție de relevanță, unui utilizator care a realizat o căutare, folosind o serie de cuvinte cheie. Dar, lăsând aspectele tehnice la o parte, pentru a înțelege în modul cel mai simplu ce este un motor de căutare, trebuie numai să ne gândim la felul în care utilizăm Google. Introducem câteva cuvinte cheie care reprezintă ceea ce vrem noi să căutăm, iar motorul de căutare ne returnează un număr de rezultate. De obicei, primele rezultate din pagină, sunt unele plătite – adică reclame plătite pentru a fi afișate utilizatorilor care realizează acele căutări specifice (ele sunt marcate ca atare pentru a ști care sunt reclame și care sunt rezultate organice).
Însă nu toate căutările afișează și reclame, iar dacă utilizatorul are instalată o extensie de blocare a reclamelor în browser, aceste reclame nu vor mai fi afișate. În funcție de tipul căutării, după aceste rezultate plătite, vom avea rezultatele organice, adică acele rezultate pentru care se lucrează atât de mult la algoritmi performanți care să returneze cele mai relevante pagini web.
Site-urile pot fi de mai multe tipuri. Însă, cel mai des vorbim de 3 categorii mari:
- site-uri de tip e-commerce (magazine online)
- site-uri de prezentare (care prezintă produse sau servicii)
- site-uri de conținut (bloguri personale, reviste și ziare online, enciclopedii).
Deși există diferențe de optimizare între aceste 3 tipuri de site-uri, în ceea ce privește elementele de bază, nu există nicio deosebire între cele 3. În schimb, ceea ce le diferențiază este, de obicei, intenția utilizatorului. Chiar dacă vorbim despre un site optimizat în principal pentru o singură intenție, site-urile cu adevărat performante sunt cele care pornesc de la tipologia unui utilizator și optimizează pentru toate intențiile relevante. Aceste intenții pot fi grupate în ceea ce Google numește „cele 4 tipuri principale de momente” sau stări în care se poate afla un utilizator:
- Vreau să știu
- Vreau să merg undeva
- Vreau să fac
- Vreau să cumpăr.
Utilizatorii sunt cei cărora site-ul său se adresează. Pentru ei se realizează, de fapt, optimizarea site-ului, chiar dacă termenul de SEO desemnează search engine optimization, adică optimizarea pentru motoarele de căutare. Însă, după cum menționam anterior în povestea cu Turcul Mecanic, schimbarea algoritmilor Google face ca optimizarea pentru motorul de căutare să devină, în fapt, o optimizare pentru un utilizator care se află în căutarea unui anume de tip de conținut, definit de cele 4 stări expuse mai sus. Astfel, orice optimizare SEO pornește, de fapt de la utilizator și trebuie să ia în considerare și anumite aspecte tehnice esențiale și care se reflectă, inevitabil, în experiența acestuia pe site.
Optimizarea SEO este astfel, pe scurt, optimizarea tehnică și de conținut a unui site, în așa fel încât acesta să răspundă cât mai bine nevoilor utilizatorilor, așa cum sunt acestea înțelese de un motor de căutare. Prin acest proces, site-urile ajung să se plaseze pe o poziție cât mai bună în pagina de rezultate Google, având astfel șanse mai mari de a obține de la utilizatori ceea ce își doresc – achiziții de produse sau servicii, vizite, brand-awareness etc.
4. Cunoaște-ți publicul țintă pentru a optimiza SEO
Înainte de toate elementele tehnice, partea esențială și primul pas într-o campanie de optimizare SEO este înțelegerea utilizatorului. Acest lucru se poate realiza prin 2 pași în mod ideal, însă esențial este nevoie de unul singur – profilul de cuvinte cheie.
Fundamentală în procesul de optimizare SEO este înțelegerea intenției utilizatorului, după cum menționam anterior. Iar această intenție transpare din cuvintele cheie care au cele mai mari volume de căutări lunare. Crearea unui profil de cuvinte cheie pentru monitorizarea fluctuațiilor pozițiilor în Google a diferitelor pagini din site și pentru a înțelege de fapt ce caută un utilizator în industria ta este pasul definitoriu din campania SEO.
Profilul de cuvinte cheie se realizează pornind de la cuvintele cheie care definesc produsele, serviciile sau conținutul de pe site, folosind diverse unelte care arată metrici relevante precum volumele de căutare lunare și care sugerează și alți termeni conecși. În plus, urmărirea cuvintelor cheie pentru care site-urile competitoare apar în paginile de rezultate Google este o altă parte importantă în realizarea unui profil de cuvinte cheie.
Însă, pentru că există nenumărate industrii în care căutările nu sunt suficient de detaliate încât să releve din simpla listă de cuvinte cheie relevante semantic care este intenția utilizatorului, profilul de cuvinte cheie trebuie realizat în paralel cu crearea unor personas sau tipologii de utilizatori, pentru a înțelege care este segmentul de piață cu care vei interacționa. Aceste personas îți vor spune cu cine ai de-a face, care sunt aspirațiile, dorințele, nevoile, dar și interesele conexe ale utilizatorului tipic pe care tu dorești să îl atragi către site-ul tău. Odată ce acest profil este conturat, putem avea o imagine de ansamblu asupra utilizatorului și asupra structurii și conținutului pe care ar trebui să le aibă site-ul nostru.
5. Cunoaște-ți competitorii
Deja ne-am întâlnit cu competitorii atunci când am discutat despre realizarea profilului de cuvinte cheie, însă acum este momentul să le acordăm întreaga noastră atenția. Chiar dacă vorbim despre unele elemente tehnice esențiale optimizării în Google, odată cu noii algoritmi care utilizează aceste sisteme inteligente de indexare și poziționare a site-urilor în pagina de rezultate, este important să înțelegem înainte de toate ce consideră Google relevant pe căutările specifice de interes pentru nișa ta. Iar cel mai ușor mod prin care putem realiza asta este prin alcătuirea unei analize detaliate a tot ceea ce fac competitorii tăi. Astfel, cunoașterea structurii site-ului competitorilor, a optimizărilor SEO punctuale implementate de aceștia, dar și a conținutului din site-ul lor, te vor ajuta să crești propriul site.
Acesta este motivul pentru care, aici la Admarks, realizăm o analiză cât mai amănunțită a competiției, urmărind aceiași parametri pe care îi avem în vedere atunci când examinăm site-ul pe care urmează să îl optimizăm. Numai în acest fel putem avem o imagine completă asupra a ceea ce trebuie îmbunătățit, țintind exact acele puncte dureroase pentru competitorii clientului nostru.
Care sunt concret acele elemente analizate atât pentru competiție cât și pentru site-ul care necesită optimizare?
- SEO off-page
- SEO on-page
- Elemente tehnice și de structură
Să vedem ce înseamnă fiecare în parte.
6. SEOoff-page sau campania de link building
Optimizarea de tip SEO off-page se referă în principal la crearea unui profil de backlinks, adică un profil de link-uri care trimit din alte site-uri cu autoritate către site-ul nostru. Principiul pe care funcționează aceste backlinks este acela al unei recomandări. La fel cum o persoană sau orice fel de obiecte, servicii, companie, sunt mai de încredere dacă au recomandări de la persoane care se bucură de autoritate, la fel și site-urile devin mai puternice și mai de încredere atunci când primesc recomandări (link-uri către ele) de la site-uri cu autoritate mare.
Este important însă ca această campanie de atragere de link-uri să se desfășoare în mod responsabil, întrucât postarea inadecvată de link-uri pe site-uri nepotrivite atrage penalizări din partea Google.
Cum se poate construi un astfel de profil în mod organic și natural?
- Prin scrierea și publicarea de comunicate de presă
- Prin intermediul personalităților online de tip influencer
- Prin outreach către publicații și site-uri cu autoritate care să preia conținut original și de calitate creat de tine sau de compania de optimizare SEO cu care lucrezi
În funcție de nișa de activitate a site-ului tău, vei putea folosi toate aceste metode sau numai unele dintre ele. Indiferent de metoda sau metodele alese, există două părți esențiale ale procesului de link building care va duce la crearea unui profil puternic de backlinks pentru site-ul tău:
- Identificare publicațiilor și site-urilor cu autoritate mare relevante pentru domeniul tău de activitate
- Crearea de conținut original de calitate
O companie de optimizare SEO precum Admarks va avea deja, cel mai probabil, o listă vastă de publicații relevante pentru orice nișă. Însă, în principiu, crearea unei astfel de liste se poate realiza pornind de la profilul de backlinks al competitorilor, identificând prin diverse unelte de SEO care sunt cele mai valoroase domenii de referire (un alt termen tehnic pentru site-urile care trimit către paginile web ale competitorilor). O altă metodă este căutarea directă, fie manuală, fie prin utilizarea unor unelte SEO, a unor site-uri și publicații care pot reprezenta surse valoroase de link-uri.
Odată ce există această listă, se va avea în vedere crearea unui conținut de tip text, infografic, video sau de altă natură relevantă pentru căutările utilizatorilor care va fi mai apoi propus site-urilor și publicațiilor din listă. Desigur că acest proces trebuie gestionat în mod potrivit, fiecare conținut produs trebuind să fie optimizat SEO în mod specific tipului de transmitere a informației.
7. SEO on-page
1) Meta Titlul
Titlul unei pagini este vizibil utilizatorului atunci când efectuează o căutare în Google și îi sunt afișate diverse pagini web dintr-un site. În plus, în funcție de tipul de browser utilizat, numele pagini îi va apărea și în tab-ul din browser în care este deschisă acea pagină. Toate paginile unui website trebuie să aibă un meta titlu unic, care să nu se regăsească și pe alte pagini din site și care să nu depășească 55-65 de caractere întrucât dincolo de această dimensiune titlul nu mai este afișat complet în pagina de rezultate Google. De asemenea, este esențial ca acest meta titlul să fie optimizat din perspectiva cuvintelor cheie relevante.
2) Meta Descrierea
Meta descrierea apare după meta titlu și după URL-ul listat în pagina de rezultate Google și îi oferă utilizatorului o scurtă descriere a tipului de conținut pe care îl va găsi pe pagina respectivă din site. În mod similar cu meta titlul, este important ca această meta descriere să fie una unică, care să nu se regăsească și pe alte pagini din site. În plus, meta descrierea trebuie să fie cuprinsă între 70 și 155 de caractere și să utilizeze cuvintele cheie potrivite, fiind suficient de atractivă încât să determine utilizatorul să dea click pe pagina în cauză.
Dacă vrei să afli mai multe despre optimizarea meta titlului și a meta descrierii, poți vedea și articolul nostru dedicat acestui subiect – Meta titlul și meta descrierea.
3) Elementul H1
Heading-urile sunt tag-uri sau elemente HTML notate cu <h>, ce pot primi valori între 1 și 6, <h1> fiind cel mai important. Aceste elemente structurează informația din pagină în așa fel încât motoarele de căutare să înțeleagă care este organizarea logică a paginii. Este important să respectăm ierarhia acestor numere. Astfel, H1 va fi de cele mai multe ori titlul afișat pe pagină. Atenție! A nu se confunda cu meta titlul sau titlul paginii. Pentru a înțelege diferența dintre cele două, puteți vedea mai jos o imagine care listează o pagină web și meta elementele din ea. Chiar dacă elementul H1 și titlul paginii pot fi similare, este din nou important ca cele două să fie diferite.
De cele mai multe ori, elementul H1 este cel mai ușor de identificat pe o pagină de blog, unde apare ca titlul articolului sau al postării. Dar elementul H1 ar trebui să existe pe toate paginile din site. Spre exemplu, pe o pagină de categorie dintr-un site de e-commerce care listează pantofi de damă, elementul H1 va fi un scurt text la începutul paginii care va conține „Pantofi de damă”.
Un alt lucru important legat de elementul H1 este includerea în cadrul său a cuvântului cheie principal pentru care este optimizată pagina respectivă.
4) Elementele H2, H3, H4 ș.a.m.d.
Elementul H2 este un alt element de tip heading extrem de important. Pe o pagină de articol, elementul H2 este de obicei folosit pentru a marca intertitlurile care au același nivel de importanță în text. Oricând apare un intertitlul subordonat unui H2, acesta va fi marcat cu un tag H3 și tot așa. Pentru a ilustra mai bine felul în care ar trebui utilizate aceste tag-uri, am marcat poziția lor într-o pagină de blog în imaginea de mai jos.
5) Alt text imagini
Întrucât motoarele de căutare nu pot citi informația dintr-o imagine, majoritatea imaginilor din website trebuie să aibă adăugat un tag alt text care să conțină un scurt text descriptiv al imaginii. Este foarte important ca acest text să ofere suficiente informații despre imaginea prezentată și să nu fie duplicat de la o imagine la alta. Prin acest text, îi comunicăm motorului de căutare ce conține imaginea respectivă pentru ca el să o poată returna atunci când se efectuează o căutare în Google Images.
Nu toate imaginile din website sunt la fel de importante – iconițele, semnele, logo-urile partenerilor ș.a.m.d., nu sunt o prioritate pentru prezența de alt text. În schimb, imaginile cu produsele de pe site, trebuie să aibă acest tag adăugat pentru a apărea în pagina de rezultate și a atrage utilizatorii în site.
6) Date structurate
Datele structurate ajută motoarele de căutare să citească mult mai rapid informația de pe un website, iar acest lucru contează pentru poziția site-ului în pagina de rezultate a motorului de căutare (vizibilitatea site-ului). În plus, datele structurate ajută și felul în care informația de pe site îi este prezentată utilizatorului în motorul de căutare, îmbunătățind rata de click, întrucât oferă mai multe detalii – prețul produselor, recenziile din site ș.a.m.d.
Exemple de date structurate care pot fi implementate:
- Breadcrumbs
- Product
- Search Box
- Review
- Local Business
- Carousel
- Open Graph
- Article.
Însă, în funcție de informație de pe site, pot fi implementate mult mai multe tipuri de date structurate, listă completă putând fi găsită pe site-ul Schema.org.
Pentru mai multe informații, Google oferă la rândul său documentația potrivită legat de datele structurate care pot fi implementate pentru a afișa în paginile de rezultate Google, rich snippets, adică listări îmbunătățite ale paginilor returnate ca rezultate legat de o căutare.
7) Breadcrumbs
Breadcrumbs sunt un element de navigare a site-ului care ajută utilizatorul în a se orienta. Ele contează și pentru vizibilitatea website-ului în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare, întrucât Google consideră că un website care are implementat acest element este unul care optimizează experiența utilizatorilor și, prin urmare, are un conținut on-page mai bun. Practic, acest element îi arată utilizatorului prin ce categorii a trecut și cum se poate întoarce rapid la paginile de mai înainte, nu doar la ultima accesată înaintea paginii pe care se află acum.
8. Elemente tehnice și de structură
1) Structură URL
Structura URL-urilor dintr-un site este un alt factor pe care Google îl ia în considerare atunci când decide afișarea unui website pe o anumită poziție în pagina de rezultate.
Din punct de vedere SEO, recomandăm ca URL-urile să aibă o structură cât mai curată și mai clară, fără a folosi alte caractere speciale în afară de „-”. Numerele se vor folosi numai dacă sunt absolut necesare – de preferat sunt cuvintele cheie descriptive. Nu este necesară includerea cuvintelor de legătură (prepoziții, conjuncții), precum: și, în, de, pe ș.a.m.d. În general, URL-ul ar trebui să reflecte pașii navigaționali ai utilizatorului. Acest lucru diferă numai în cazul site-urilor cu un număr foarte mare de produse care se pot afla în mai mult de o categorie. Pentru aceste tipuri de site-uri, recomandăm folosirea de URL-uri care trimit la pagina de produs direct din root, adică imediat după numele domeniului site-ului. Puteți vedea astfel de exemple mai jos.
Recomandăm păstrarea la minim a elementelor de tip filtru în URL-uri (ele trebuiesc folosite numai atunci când reflectă o filtrare după anumite caracteristici a unor produse dintr-o categorie).
Exemple de URL-uri corect formate:
- www.siteexemplu.com/categorie/produs
- www.siteexemplu.com/produs (URL recomandat pentru site-urile care au produse în mai multe categorii, riscând să existe pagini cu conținut duplicat din această cauză)
- www.siteexemplu.com/blog/articol
Exemple de URL-uri incorect formate:
- www.siteexemplu.com/categorie/categorie2345/produs345%%$/#galben
2) HTTPS sau certificatul SSL
Utilizarea unui certificat SSL asigură o navigare în siguranță, mai ales pentru utilizatorii care achită online produsele. În plus, certificatul SSL este folosit de Google ca un factor în deciderea poziției unui website încă din 2014. Astfel, existența unei versiuni de HTTPS a site-ului este absolut esențială pentru o poziționare bună în paginile de rezultate Google, mai ales că aproximativ 30% din site-urile poziționate pe primul loc în Google au certificat SSL.
3) Fișierul sitemap.xml
Pentru ca motoarele de căutare să poată să înțeleagă cât mai rapid structura unui site, atunci când îl accesează pentru a îl poziționa în paginile de rezultate, este important să existe un fișier care detaliază aceasta structură. Fișierul sitemap.xml este acel fișier și, ca atare, este extrem de important ca un site să îl aibă accesibil la adresa www.siteexemplu.com/sitemap.xml.
4) Fișierul Robots.txt și indexare
Fișierul robots.txt este necesar pentru o mai bună indexare a site-ului. Acest fișier este primul citit de către robotul Google care verifică paginile site-ului nostru. Astfel, este esențial ca acest fișier să existe și să includă, dacă este cazul, toate paginile care nu ar trebui indexate pentru a apărea în pagina de rezultate a motorului de căutare. În plus, pentru a facilita o înțelegere rapidă a structurii site-ului, este foarte important ca acest fișier să includă un link către fișierul sitemap.xml.
5) Redirecționări, erori 404 și erori 500 de server
Codurile de redirecționare pot fi de mai multe tipuri: 301, 302, 303, 307 ș.a.m.d., dar în principiu aceste coduri se împart în două tipuri: coduri de redirecționare permanentă (cod 301) și coduri de redirecționare temporară (302, 303, 307). Este recomandat să menținem la minim redirecționările dintr-un site, întrucât prezența lor îngreunează viteza de încărcare a paginilor web și astfel încetinesc și crawler-ul Google care încearcă să acceseze respectiva pagină pentru a indexa site-ul.
Dacă trebuie neapărat să utilizăm aceste coduri, atunci este recomandat să folosim redirecționări permanente, care arată că o resursă s-a mutat definitiv la o altă adresă în site-ul nostru. Redirecționările temporare ar trebui folosite numai atunci când avem de-a face efectiv cu o mutare temporară a unui conținut, unul dintre motivele pentru acest lucru fiind crearea unor modificări pe site.
Erorile de tip 404 apar atunci când o pagină nu mai poate fi găsită pe un website, dar URL-ul este încă indexabil. Acest lucru apare, de cele mai multe ori, atunci când anumite pagini din site sunt șterse sau se realizează redirecționări către URL-uri incorecte. Acest tip de eroare poate fi extrem de dăunătoare unui site, așa că ea trebuie rezolvată cât mai rapid fie prin redirecționarea către o altă resursă utilă din site, fie prin existența unei pagini dedicate de eroare 404 în care să fie afișat sitemap-ul website-ului, dar și un buton care să îl retrimită pe utilizator pe pagina anterioară apariției erorii.
Erorile de tip 5XX sunt erori de server, semnificând de cele mai multe ori faptul că este ceva în neregulă cu server-ul site-ului. Acest lucru înseamnă că nu este nimic în neregulă cu site-ul, cu calculatorul sau cu conexiunea de internet, motiv pentru care sunt puține lucruri pe care le poți face pentru a le rezolva. De cele mai multe ori, un programator trebuie să investigheze mesajul de eroare, în multe cazuri fiind necesară contactarea companiei de hosting.
6) Optimizarea vitezei de încărcare a site-ului
Viteza de încărcare a unui site este considerată de Google ca un factor în deciderea poziției unui website în pagina de rezultate de căutare. Iar cu noile schimbări de indexare mobile-first, ce tratează preferențial site-urile care au o versiune de mobile bine pusă la punct, viteza de încărcare atât pe desktop, cât și pe mobil e din ce în ce mai importantă în optimizarea SEO.
În cadrul unei campanii SEO se realizează teste de viteză pentru site, folosind diverse unelte disponibile, pentru a identifica acele elemente care necesită îmbunătățiri. Iar viteza de încărcare a unui site nu este ceva valoros numai pentru a arăta bine în ochii motoarelor de căutare, ci și pentru că un site care se mișcă rapid îmbunătățește experiența utilizatorilor.
7) Linking intern
În cadrul unui site, linkurile interne, cele care trimit dintr-o pagină a site-ului tău către alte pagini din el, sunt extrem de importante din două motive principale:
- Ajută motoarele de căutare să înțeleagă mai bine site-ul și să-l poziționeze mai sus în rezultatele din Google.
- Îmbunătățesc experiența utilizatorilor, ajutându-i să ajungă cât mai ușor la informațiile pe care le caută.
Este important ca toate categoriile și subcategoriile din site să aibă un linking intern puternic care să semnaleze relațiile dintre ele și care să îi servească utilizatorului în a naviga în site și în a vizita cât mai multe pagini relevante.
O structură bună de linking intern va avea în vedere următoarele acțiuni:
- Implementarea elementului breadcrumbs pe toate paginile din site.
- Adăugarea unor plugin-uri de articole similare și articole populare pentru secțiunea de blog a site-ului.
- Folosirea cuvintelor cheie în ancorele (părțile de text) pe care sunt plasate linkurile interne.
8) Structura site-ului
Structura site-ului, reflectată de multe ori de structura URL-urilor este extrem de importantă pentru optimizarea de tip SEO a unui site. Recomandat este ca un site să aibă o structură bazată pe un profil de cuvinte cheie, structurat în funcție de categoriile tematice și volumele de căutare ale cuvintelor care pot fi încadrate în acele categorii. Practic, pornind de la profilul de cuvinte cheie creat, se vor grupa cuvintele în funcție de tematica lor, iar mai apoi vor fi selectate acele cuvinte cu volumele de căutare cele mai mari pentru a realiza o structură a site-ului.
9. De ce optimizare SEO?
Dincolo de toate aceste câteva aspecte, mai sunt multe alte elemente importante în optimizarea unui site, însă acestea reprezintă structura de bază a unei optimizări SEO.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil că înțelegi importanța optimizării de tip SEO pentru site-ul tău. Însă, dacă încă mai ai dubii sau dacă poate că vrei să înțelegi și mai bine de ce există brusc un interes atât de mare pentru SEO, îți lăsăm mai jos câteva statistici și motive pentru care ar trebui să începi o campanie de optimizare SEO:
- Google procesează peste 5,6 miliarde de căutări pe zi.
- Traficul organic reprezintă 98% din totalul traficului generat de motoarele de căutare.
- SEO este un canal de marketing cu un ROI superior AdWords și Facebook.
- SEO atrage trafic targetat, cu un potențial de conversie foarte mare.
- SEO oferă rezultate măsurabile.
- După oprirea campaniei SEO, traficul generat nu se oprește brusc ca în cazul AdWords, ci continuă să crească.
- După încheierea campaniei SEO, traficul organic devine 100% gratuit.
- Campania SEO se poate dovedi mult mai rentabilă pe termen lung decât campaniile CPC.
- Analizând campaniile SEO ale concurenților, se pot identifica strategiile și direcțiile de business ale acestora.
- Brand Awareness. SEO contribuie la creșterea vizibilității brandului.
- Faptul că poți fi găsit ușor pe Google sporește credibilitatea brandului tău.
- Pe baza statisticilor campaniei SEO, anumite elemente pot fi împrumutate și în dezvoltarea altor strategii de business.
- Studiind modul în care au evoluat căutările organice din nișa ta de-a lungul timpului, poți face un plan de business plauzibil pe termen mediu și lung.
- Modul în care utilizatorii caută informații pe internet îți pot dezvălui noi oportunități și direcții de dezvoltare a business-ului.
Trăind într-o lume digitalizată, trebuie să acceptăm rolul important pe care aceste noi canale de comunicare îl joacă pentru un business, optimizând SEO un site deja existent sau creând un site nou deja optimizat. Dacă tot ceea ce am povestit noi aici sună bine, contactează-ne cât mai curând pentru a sta de vorbă despre campania ta de optimizare SEO!
Resurse online:
https://neilpatel.com/what-is-seo/
https://moz.com/beginners-guide-to-seo
https://www.semrush.com/blog/how-to-use-off-page-seo-to-boo